Excite

Nieuw! Lichtgevende snelwegen

Het klinkt erg futuristisch, maar vanaf midden 2013 zullen de eerste lichtgevende snelwegen in Brabant te berijden zijn. Ontwerpbureau Studio Roosengaarde en bouwbedrijf Heijmans hebben de handen ineengeslagen voor dit bijzondere project.

Lichtgevende verf

De wegen geven licht door speciale lichtgevende verf, gebaseerd op de glow-in-the-dark techniek die ook bij veel speelgoed gebruikt wordt. De standaard belijning wordt vervangen door de speciale lichtgevende verf. Overdag laadt de verf op en ’s nachts blijven de wegen tot tien uur lang verlicht. Wanneer de temperatuur van het wegdek tot onder het vriespunt daalt, verschijnen automatisch grote sneeuwvlokken op de weg waarmee de automobilist wordt gewaarschuwd voor gladheid.

Veiligheid op de wegen

Het doel van de lichtgevende snelwegen is onder andere het vergroten van de veiligheid. Of het ook veiliger is zal vanaf midden 2013 worden getest in Brabant. Critici maken zich zorgen om de werkzaamheid van de lichtgevende verf. Hoe laadt de belijning zich op bij bewolkt of sneeuwachtig weer? Vooralsnog zijn de reacties vanuit het buitenland lovend.

Video lichtgevende snelwegen

In de video van het project is te zien dat de ambities van deze ‘slimme snelweg’ veel verder gaan dan alleen glow-in-the-dark belijning. Ook energiebesparende wegverlichting en een speciaal wegdek waarbij elektrische auto’s worden opgeladen zijn onderdeel van het project. Bekijk hier het filmpje van de lichtgevende snelweg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020