Excite

Nederlandse wegennet bijna veiligste ter wereld

Het Nederlandse wegennet is bijna het allerveiligste wegennet ter wereld. We staan namelijk tweede op de wereldranglijst. Die plaats moeten we wel delen met Zweden, dat, omgerekend naar het aantal dodelijke verkeersslachtoffers per 100.000 inwoners, hetzelfde scoort.

De eerste plek is gereserveerd voor Groot-Brittanië. Daar komen 3,8 mensen om bij een verkeersongeluk, terwijl dat aantal bij ons op 3,9 ligt. Dat Nederland zo goed scoort in deze test, is een behoorlijk compliment. Dat betekent namelijk dat hier over het algemeen erg netjes gereden wordt. De uitstekende voorzieningen helpen natuurlijk ook mee; hoewel Nederlanders regelmatig in de file staan, is er over het algemeen relatief veel en kwalitatief goed asfalt om over te rijden.

Volgens het ministerie van Verkeer & Waterstaat werkt ook mee dat wij gescheiden stroken hebben voor fietsen en auto’s, dat er rotondes zijn en dat we gebruik maken van botsvriendelijke vangrails. Al die maatregelen zouden het aantal dodelijke slachtoffers ook verminderen.

Rijden is het gevaarlijkst in Griekenland. Daar vallen per 100.000 inwoners maar liefst 13,8 slachtoffers. In België is het ook niet zo veilig als je misschien zou denken: dat land scoort gelijk met Polen en Litouwen.

De Verenigde Staten blijken een absolute koploper als het gaat om verkeersdoden. Daar nam het aantal in de afgelopen 10 jaar gemiddeld wel met 20% af, maar in Europa was dat 40%, dus wat dat betreft maakt het land weinig indruk. Per jaar vallen daar nog steeds 34.000 verkeersdoden en dat is, in vergelijking met elk ander land, een absoluut record.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Inyucho

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020