Excite

Mountainbike afstellen: hoe doe je dat?

Ervaren mountainbikers zullen het wel weten: het belangrijkste bij een mountainbike is het afstellen, want het vergroot je fietsplezier. Daarom is het belangrijk om bij aankoop een frame te kiezen die goed bij je lichaamsmaten past. Wanneer je een fiets met de juiste framehoogte koopt voorkom je vele blessures en kun je natuurlijk ook sneller fietsen.

Fiets afstellen en de juiste framemaat

Wanneer je op je spiksplinternieuwe mountainbike een rondje wil gaan fietsen, is het van essentieel belang dat je extra aandacht schenkt aan de afstelling van je fiets. Door een verkeerde afstelling kunnen blessures ontstaan en juist door extra goed op de afstelling te letten kun je dit soort ongemakken voorkomen. Het belangrijkste bij het mountainbike afstellen is het letten op de zadelhoogte en de lengte van de zit. Hierbij gaat het om de afstand tussen de trapas en het zadel en de afstand van het zadel naar het stuur. Verder kan er worden gekeken naar de lengte van de pedaalassen en de stand van de trappers waarin je je schoenen vastklikt.

De optimale afstelling van je mountainbike

Bij de optimale afstelling van je mountainbike houd je rekening met onder andere een maximale krachtoverbrenging, minimale luchtweerstand zodat je snelheid het grootst is, wendbaarheid van de fiets en een goed zitcomfort. Op deze manier wordt de kracht die je zet op een zo efficiënt mogelijke manier gebruikt en door de luchtweerstand te beperken kun je alleen maar sneller gaan. Een optimale afstelling houdt wel meer in dan alleen maar je beenlengte op te meten en aan de hand van die maten je zadel af te stellen, maar bij de mountainbike winkel kunnen ze je vaak goed van dienst zijn.

Specialist

Wanneer je na een val je mountainbike opnieuw moet afstellen is het beter om dit samen met een specialist te doen. Wanneer er kleine haarscheuren in het frame zijn gekomen door de val, kan een specialist dit in een oogopslag zien en het voor je repareren waardoor je frame niet langzaam zal breken. Ook heeft de specialist het juiste gereedschap om je mountainbike weer goed af te stellen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020