Excite

Motorbanden en slijtage

Motorbanden slijten bij gebruik. Zorg daarom dat je ze op tijd vervangt, om zo je eigen veiligheid en die van de passagier te vergroten. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je de banden van je motor vervangt en hoe je omgaat met nieuwe banden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je banden nog langer meegaan?

Meestvoorkomende slijtage

Vergelijk slijtage aan motorbanden nooit met autobanden: de banden hebben aan verschillende slijtage te lijden. Bovendien is het rijgedrag bij een motor van veel grotere invloed op slijtage dan bij een auto of vrachtwagen. Motorbanden hebben toch nog het meest te lijden onder verkeerde bandenspanning. Een te lage bandenspanning kan betekenen dat je band gaat lopen, wat zorgt voor kapotte banden. Bovendien kan je wiel oververhit raken. Een te hoge bandenspanning versnelt de slijtage en is bovendien onveilig. Je zult ook merken dat een te hoge of te lage bandenspanning niet prettig rijdt. Kijk in het handboek of op de sticker wat de voorgeschreven bandenspanning voor jouw motor is. Laat hem elke week opnieuw controleren. Als je regelmatig met een passagier of met veel bagage rijdt, verhoog de spanning dan met 0.2 BAR.

Waar op te letten bij nieuwe motorbanden?

Het belangrijkste is dat je bij het vervangen van de buitenband, ook de binnenband vervangt. Op deze manier voorkom je slijtage van de binnenband op plaatsen waar de buitenband wrijft. Bij tubeless banden moet je het ventiel goed controleren om te zorgen dat hij niet knapt als je hoge snelheden rijdt. Net als bij nieuwe autobanden is het ook van belang dat motorbanden goed ingereden worden. Denk eraan dat je opnieuw zult moeten wennen aan het grip op de weg. Vaak moet de gladde beschermlaag nog even van de band gereden worden.

Langere levensduur

Als je motorbanden lang meegaan bespaart je dan in de onderhoudskosten. De beste beschermer van je achterband, die het meest onderhevig is aan slijtage, is een passagier. Ook zonder extra persoon kun je zorgen dat je banden een lange levensduur hebben. Let goed op of er niks aanloopt en vervang je materiaal tijdig (zoals een ketting). Vermijd remtesten en houd je banden uit te buurt van hittebronnen, brandstof en olie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020