Excite

Mooie mountainbikes

Het eerste wat je je af moet vragen is waar je de mountainbike voor gaat gebruiken. Wil je een stoere fiets voor naar het werk, dan kies je een andere mountainbike dan wanneer je van plan bent om een paar keer per week intensief aan wedstrijden deel te nemen. Leer dus eerst iets over de soorten mountainbikes die er zijn.

De downhill-mountainbike is de fiets die vaak wordt gebruikt voor dagelijks gebruik (fietsen van/naar het werk bijvoorbeeld). Dan heb je nog de crosscountry-mountainbike die veel versnellingen heeft om mee te klimmen en af te dalen. Deze mountainbike is vaak wat lichter. Verder zijn er de Enduro- en de Freeride-mountainbike. De Enduro is geschikt voor lange afstanden, de Freeride is een echte allrounder.

Op een mountainbike moet je natuurlijk ook goed kunnen zitten. Er zijn diverse handige maattabellen die aangeven hoe je lengte in verhouding moet staan met je framemaat. Ben je 1.75 meter lang, dan past een frame van achttien tot negentien inch het beste bij je. Maattabel niet bij de hand? Ga naast de mountainbike staan en kijk of het zadel ter hoogte van je heup zit. Ga je op de fiets zitten, dan moet je been licht gebogen zijn als deze op het pedaal rust.

Vervolgens moet je een keuze maken voor het aantal versnellingen, de banden en het remsysteem. Ook deze keuzes hangen allemaal samen met het doel waarvoor je de mountainbike koopt. Tot slot moet je natuurlijk ook kijken naar je budget. Het is meestal zo dat je voor goede kwaliteit ook meer neerlegt; daar kom je niet onderuit. Wat je wel kunt doen, is prijzen vergelijken. Misschien is je ideale mountainbike ergens anders een stuk goedkoper.

Afbeelding: Flickr, Live4sports

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020