Excite

Minister test zelfrijdende auto

  • Auto Kopen

Tot een aantal jaar geleden was het moeilijk voor te stellen dat een zelfrijdende auto ooit zou bestaan, laat staan dat we ermee de openbare weg op kunnen. Vandaag is een beetje toekomst werkelijkheid geworden, nu minister van Infrastructuur Melanie Schultz vandaag een korte testrit in een zelfrijdende auto maakte. In Amsterdam stapte de minister in een zelfrijdende Toyota DAVI (Dutch Automated Vehicle Initiative), en voegde zonder iets te doen automatisch in op de A 10.

Toyota DAVI

De Toyota DAVI is speciaal ontwikkeld voor de tests met zelfsturende auto’s. Bij het project zijn TNO, TU Delft, Connekt en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) betrokken. De auto is voorzien van camera's, een radar en andere sensoren, die het overige verkeer goed in de gaten houden. Daarmee lijkt de auto op een soort mens, vertelt prof. dr. ir. Bart van Arem, die voor de TU Delft meewerkt aan het project:

“In plaats van ogen heeft de auto sensoren, camera's en radar. En in plaats van oren heeft het systeem communicatiesystemen. Een soort wifi-variant voor auto's,” aldus van Arem. “En de computers vormen de hersenen. Die interpreteren de waarneming en bepalen wat er moet gebeuren.”

Communiceren

Minister Schultz keurde de auto na haar proefrit goed. Ze sprak van een “prachtinnovatie”. “Als auto’s met elkaar communiceren en gelijktijdig optrekken of afremmen voorkom je schokbewegingen op de weg en stroomt het verkeer vlotter door. Deze auto’s kunnen bovendien dicht op elkaar in een treintje rijden en benutten daarmee de beschikbare ruimte op de wegen veel beter.” Tijdens haar testrit reed de minister in een colonne van drie auto’s die na het invoegen automatisch aan elkaar gekoppeld verder reden.

Zelfrijdende auto’s realiteit

Zowel minister Schulz als het projectteam zien zelfrijdende auto’s in de nabije toekomst realiteit worden. “Fabrikanten stellen dat al vanaf 2020 zelfsturende auto's op de markt kunnen komen. Gegeven de interesse in de industrie en de diverse onderzoeksprogramma's die lopen kan dit heel snel gaan,” vertelt Bart van Arem. De minister onderstreept dit toekomstperspectief. “De vraag is welke technologieën als eerste klaar zijn om toegepast te worden.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021