Excite

Markt Europese bedrijfswagens trekt aan

De markt voor Europese bedrijfswagens lijkt weer aan te trekken. In de eerste zes maanden van 2011 zijn veel meer Europese bedrijfswagens verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om een stijging van liefst 13,5 procent.

In het eerste half jaar van 2011 werden veel meer Europese bestelauto's, bussen, bedrijfswagens en vrachtwagens verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit deze week gepubliceerde cijfers van branchevereniging ACEA.

De meeste bedrijfswagens werden verkocht in Letland. In deze Baltische staat was een verbluffende stijging van 310 procent waarneembaar. In de Zuid-Europese economieën, zwaar getroffen door de financiële crisis, waren de verkoopcijfers aanmerkelijk minder rooskleurig.

Griekenland, dat kampt met torenhoge schulden, was de grootste daler met 47,5 procent. Maar ook in Portugal en Spanje was een daling waarneembaar. De 8,4 procent daling van Spanje is opvallend omdat dit land de vierde economie van de Europese Unie herbergt. Met een thuismarkt van een dergelijke omvang zouden de cijfers beter moeten zijn.

Italië, dat afgelopen week ook onder vuur kwam te liggen van de financiële markten, geeft sinds 1 januari geen cijfers meer aan ACEA. Toch meldt de branchevereniging een stijging van 1 procent. Deze schatting wordt gedaan op basis van cijfers van dataprovider AAA.

Naast Letland stegen de verkoopcijfers ook in Duitsland (+24,5%), het Verenigd Koninkrijk (+23,8%) en in Frankrijk (+8,5%).

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020