Excite

Licht herstel occasionmarkt te zien

Het klinkt misschien wat krom, maar het is positief dat occasions in juni iets duurder waren dan in mei. Gemiddeld genomen dan. Gemiddeld steeg de prijs van een occasion 1,08 procent. Geen reden dus om met champagneflessen te gaan zwaaien en jolig te worden, maar een prijsstijging is nog altijd beter dan een prijsdaling. Waarom? Omdat occasions met de markt meebewegen. Een stijgende prijs van occasions betekent dat de automarkt zich aan het aanscherpen is. Wat goed nieuws is, vergeleken met de teneur van negatieve berichten over de auto-industrie. Het lijkt er op dat licht herstel heeft plaats gevonden, in ieder geval in de occasionmarkt.

Natuurlijk is de ene occasion niet de andere occasion. Er is veel verschil tussen modellen, types en randvoorwaarden als het soort motor. Vroemm.nl heeft onderzoek gedaan naar de 100 populairste occasions en vastgesteld dat die gemiddeld met 1,08 procent zijn gestegen. De kleine Japanner en Europeaan zijn grote winnaars in juni 2009. Deze occasions doen het goed. Zijn ook goedkoper en zuiniger dan dure diesels, natuurlijk. Citroen, Nissan en Volvo doen het ook goed, terwijl Mitsubishi en Suzuki nog steeds berg afwaarts aan het wandelen zijn als het gaat om de prijs van de occasion.

Wat veroorzaakt nu de positieve verandering in de occasionmarkt? Men vermoed dat de slooppremie de 'boosdoener' is. Juni is de eerste maand dat de slooppremie geldig is, wat betekent dat mensen 750 tot 1000 euro korting krijgen als ze een oude auto inruilen voor een jonge. En mannen doen dat graag, oude zaken inruilen voor een jonger exemplaar. Zeker als dat geld oplevert. Zo blijkt dat 80 procent van de mensen die gebruik maakten van de slooppremie daarvoor een jonge occasion terug kregen. Een andere reden voor het lichte herstel kan een verbetering in de economie zijn. Zou het al zo zijn dat we daarmee de eerste symptomen van economische zon achter de wolken gaan zien? Let's hope so!

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020