Excite

Lagere BPM ingevoerde auto’s

De BPM voor ingevoerde auto’s gaat omlaag. Het gerechtshof in Arnhem heeft de Belastingdienst opgedragen ervoor te zorgen dat de BPM zo voordelig mogelijk uitvalt voor de kopers van geïmporteerde auto’s. Dit kan behoorlijk schelen; soms wel honderden euro’s.

De Stichting BPM Claim Nederland denkt dat importeurs, handelaren en consumenten ongeveer 500 euro goedkoper uit kunnen zijn bij het importeren van gebruikte auto’s. Met de uitspraak van de rechtbank zijn zij dan ook erg blij. De uitspraak volgde naar aanleiding van de procedures over ongeveer 1000 auto’s die in de afgelopen jaren zijn ingevoerd.

Vorig jaar werd op dat gebied al een klein succes geboekt: toen bepaalde de Hoge Raad dat de inkoopprijs bepalend moest zijn voor het berekenen van de BPM. Eerder werd steeds uitgegaan van de verkoopprijs. Met name op tweedehands auto’s scheelt dat enorm.

Voor autohandelaren was dit nog niet voldoende, want voor het bepalen van de prijs maakte de Belastingdienst gebruikt van het eigen systeem Auto Telex. De handelaren gebruiken echter Xray, een systeem dat vaak een lagere waarde toekent aan dezelfde auto.

Het gerechtshof heeft nu bepaald dat de prijsaanduiding van Xray niet door de Belastingdienst genegeerd mag worden. In de praktijk komt dit er op neer dat de 50 miljoen euro die de fiscus jaarlijks onterecht binnenhaalt, vanaf nu tot het verleden behoort. Als de Belastingdienst tenminste niet in cassatie gaat, want dat is altijd nog mogelijk.

Afbeelding: Flickr account areasauburn™

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020