Excite

Lada maakt comeback

Eens in de zoveel tijd komt er zo’n nieuwtje dat bijna te zot lijkt om waar te zijn. Dit is er zo één: het automerk Lada komt terug. Deze goedkope – en vooral ook alles behalve charmante – auto is zo’n dertien jaar geleden van het wereldtoneel verdwenen, maar komt nu terug naar het Verenigd Koninkrijk. Op het juiste moment, want ook daar zorgt de kredietcrisis ervoor dat rijden steeds meer een luxe wordt.

De Russische wagen komt niet helemaal op eigen kracht terug, maar wordt zowel financieel als in expertise gesteund door het Franse merk Renault. Het is de bedoeling dat de wagen weer in massaproductie moet worden opgeleverd en verkocht zal worden voor ongeveer 5000 pond, of zelfs nog minder. Dit zou betekenen dat veel Japanse en Koreaanse merken het een stuk zwaarder zullen krijgen; zij wisten tot nu toe goed in te spelen op de veranderende economische situatie, maar het is de vraag hoe ze dat doen met zulke stevige concurrentie.

Renault is op dit moment sowieso erg actief op de budgetmarkt en heeft ook al een aardig belang genomen in het budgetmerk Dacia. Het is de bedoeling dat Dacia straks ook op de Britse wegen een tweetal voordelige wagens heeft rijden, ook in de prijscategorie van 5000 pond of minder.

Echter, ook Renault heeft de strijd niet bij voorbaat gewonnen, want het supergoedkope merk Tata brengt een Britse versie van de Nano – ’s werelds goedkoopste auto – op de markt. Hoewel deze auto in India ‘maar; 1500 pond kost en in Engeland toch al snel 4500 pond moet gaan kosten, is het wagentje nog steeds goedkoper dan de Lada of een Dacia!

Afbeelding: Flickr account Saskia van de Nieuwenhof

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021