Excite

Kroymans maakt doorstart met Fisker Karma

Van luxe benzineslurpers naar luxe, milieuvriendelijke wagens: Kroymans Hilversum heeft extern kapitaal aan weten te trekken om een doorstart te maken en als distributeur op te treden van de Fisker Karma, een plug-in hybride.

De milieuvriendelijke auto zal door Kroymans in Nederland verkocht worden voor minder dan 100.000 euro. In maart van dit jaar legde directeur Geert-Jan Tax al de eerste contacten met het Amerikaans-Deense bedrijf, maar vanwege het faillissement van moederbedrijf Kroymans Corporation liep de samenwerking vertraging op.

Autofabrikant Fisker richt zich op een apart segment in de markt en fabriceert alleen sportieve hybride wagens. De Karma is hier een sprekend voorbeeld van. De sportwagen wordt aangedreven door middel van twee elektromotoren die samen een vermogen van 403 pk hebben. Hiermee haalt de Karma een topsnelheid van 200 kilometer per uur. De auto heeft bovendien slechts zes seconden nodig om van 0 naar 100 te gaan.

Op de accu’s kan de auto 80 kilometer rijden. Om daarna nog verder te rijden, is er een zuinige turbomotor aan boord die stroom genereert als de accu’s leeg zijn. Thuis kunnen de accu’s gewoon aan het stopcontact worden opgeladen.

Met een verbruik van ongeveer 3,5 liter per 100 kilometer is de Karma behoorlijk zuinig. Ook de CO2-uitstoot blijft met 83 g/km binnen de perken. Bijkomend voordeel is dat je voor deze wagen geen BPM en motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. De bijtelling blijft steken op 14%. Hiermee zou de wagen voor de zakelijke rijder ook wel eens heel aantrekkelijk kunnen worden!

Afbeelding: Flickr account The Car Spy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020