Excite

Komt de Ford Mustang (ooit) terug naar Europa?

Het Amerikaanse Ford heeft de zevende generatie van zijn stokpaardje voorgesteld op het autosalon van Detroit: de Ford Mustang. De legendarische bolide zou de komende jaren wel eens naar Europa kunnen komen. Tenminste als de constructeur erin slaagt zijn plannen door te voeren: de productie van de wagen globaliseren. Tot zover rijden er een handvol (duurdere) geïmporteerde Mustangs op onze wegen.

De eerste generatie van de Mustang zag het daglicht in 1964 en veroverde al snel een plek op de Amerikaanse markt door het originele ontwerp: een goedkope sportwagen met vier plaatsen die de gebruiker gemakkelijk zelf kon upgraden. Carroll Shelby heeft hier bijvoorbeeld dankbaar gebruik van gemaakt om een cult-symbool te creëren: de Ford Mustang Shelby. De Amerikanen waren wild van de wagen met het galopperend paard en Amerikaans enthousiasme werd gauw weerspiegeld in de verkoopcijfers.

Na het Amerikaans succes kon Europa niet uitblijven en bereikte de Ford Mustang ons continent. Ook hier scheerde de wagen hoge toppen, tot de wagen in 1973 Europa weer moest verlaten. Sindsdien is de wagen zo goed als verdwenen uit het Europese straatbeeld. Op een handvol geïmporteerde wagens na.

In Detroit werd de nieuwe Ford Mustang voorgesteld: de GT500. Een krachtige sportwagen met maar liefst 540 paarden onder de kap, die ontwikkeld is met heel veel respect voor het originele ontwerp van 1964. Heel andere koek dus dan de eerste modellen van de Ford Mustang, waarvan er in de loop der jaren meer dan 9 miljoen van de band zijn gerold. Voor de mensen die minder aangetrokken worden door de snelheid, maar wel door de looks van de nieuwe wagen zijn er ook twee minder krachtige modellen voorzien van respectievelijk 315 en 210 pk. De GT500 kost in de VS momenteel 47.000 dollar (ongeveer 34.300 euro) en de goedkoopste versie slechts 21.900 dollar (ongeveer 16.000 euro).

In Europa kunnen we echter alleen maar hopen dat de constructeur de Ford Mustang snel invoert bij ons. Tot dan zit er niets anders op dan doorklikken naar gespecialiseerde sites zoals mustangeuropa.comvoor de aanschaf van een Ford Mustang: nieuw of of tweedehands. Maar we zullen wel dieper in onze buidel mogen tasten dan onze Amerikaanse vrienden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker stevearnold

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021