Excite

Koenigsegg komt met een absoluut racemonster

Een beetje sportwagen tegenwoordig heeft toch wel 800 pk onder de motorkap. Er zijn mensen die daar alleen maar van kunnen dromen. Er zijn mensen die dat kunnen aanschaffen. Er zijn ook mensen die dat net te weinig vinden. Mensen voor wie 800 pk onder de motorkap een beetje flauwtjes is. Speciaal voor die mensen heeft Koenigsegg de Agera ontwikkeld. Dat is een sportwagen die er niet alleen erg mooi uitziet, maar ook nog eens een motor heeft met ruim 900 pk. Om precies te zijn, het gaat om een motor van 910 pk. Dat betekent flink veel vermogen, mocht je een wedstrijd willen doen met andere sportbolides.

De Koenigsegg Agera wordt onthuld op de Autosalon van Genève. Het jaarlijkse autofeestje zal de primeur krijgen van het monster van de Zweden. Het is de opvolger van de CCX, die een goede staat van dienst heeft. Koenigsegg heeft zich met de CCX op de kaart gezet, de Agera gaat er voor zorgen dat de Zweden in een exclusief clubje worden opgenomen. Het clubje autofabrikanten dat zeer exclusieve, zeer luxe en zeer snelle sportwagens maakt. Want snelheid krijg je wel met 910 pk. De Agera heeft een topsnelheid van rond de 400 kilometer per uur. Dat is zo snel, dat flitspalen de auto niet registeren.

De 910 pk worden opgewekt door een 4,7 liter V8-motor, waarin twee turbo's zijn verwerkt. De koppel zit op 1100 Nm, wat samen een acceleratie veroorzaakt van 0 naar 100 in 3,1 seconden. Op 8,9 seconden zit je op 200 kilometer per uur. Dat is dus sneller over de maximale snelheid in Nederland dan je deze paragraaf kunt lezen. Hoe duur de Agera wordt, is nog niet bekend, maar mensen die hem kunnen aanschaffen, zijn niet het type dat daar naar hoeft te vragen. Koenigsegg neemt de Agera zo snel mogelijk in productie en wil er 15 tot 20 van bouwen per jaar. Behoorlijk kleine kans dat je 'm ooit in het echt ziet dus.

Afbeelding: Autosphere.ru

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020