Excite

Knap knutselen: repareer je lekke fietsband

Als je je fietsband hebt opgepompt maar deze blijft zacht worden, dan heb je te maken met een lekke band. Meestal is het zo dat er een klein gaatje in de binnenband zit. Dat kun je gemakkelijk verhelpen. Zet hiervoor eerst je fiets op zijn kop (op het zadel en het stuur) en draai het ventiel van de band los.

Voor de reparatie heb je bandenlichters nodig. Dit is een klein, ijzeren staafje dat je bij de meeste bandenplaksets kunt kopen. De bandenlichter steek je tussen de buitenband en de velg en haak je vast achter een spaak in je fietswiel. Doe dit rustig. Met een tweede bandenlichter schuif je vanaf de eerste bandenlichter opzij, aan de onderkant van je band. De buitenband komt zo los van de velg.

Duw nu het ventielhuis door de velg heen, zodat de binnenband naar buiten kan. Vervolgens kun je het ventiel vastdraaien, de band oppompen en op zoek gaan naar het lek. Op de plek van het lek komt nu namelijk lucht naar buiten. Het gemakkelijkst ontdek je de locatie van het lek als je de band in een emmer water houdt. Daarna is het een kwestie van een plakkertje op de plaats van het lek plaatsen (eerst op maat knippen!). Pomp de binnenband nog een keer op en controleer of alle lekken zijn gedicht.

Het ventiel wordt het eerst teruggezet in de velg. Pomp nog een beetje lucht in de band. Nu controleer je of er niets scherps in de buitenband zit (bijvoorbeeld een stukje glas of een punaise). Zit er niets, dan leg je de buitenband met de hand weer over de velg en de binnenband. Begin bij het ventiel. Daarna hoef je alleen je band nog maar verder op te pompen en weg te fietsen.

Afbeelding: Flickr, richardmasoner

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020