Excite

Kleine auto's populair in Nederland

Nederlanders die een nieuwe auto kopen kiezen steeds vaker voor kleine auto's. Dat blijkt uit een analyse van verkoopcijfers over 2012 van BOVAG en RAI Vereniging. De belangrijkste reden voor de trend moet gezocht worden in veranderingen rondom fiscale regelgeving.

Kleine auto’s

Meer dan ooit kopen Nederlanders een auto met de financiële lasten in het achterhoofd. Kleine auto's zijn vaak zuiniger en minder CO2 uitstoot betekent minder BPM en minder bijtelling. De kleine auto's zijn populair bij zowel zakelijk als particuliere automobilisten. Directeur van de RAI Vereniging ligt die trend toe: "Een grammetje (red: CO2 uitstoot) meer of minder kan een model maken of kraken," aldus Olaf de Bruijn, directeur RAI Vereniging. "Het verschil in verkoopaantallen in de top drie van de zakelijke rijder laat dat meer dan duidelijk zien," vult Koos Burgman, algemeen directeur BOVAG, aan.

Top drie

De top drie van auto's die het meest worden gekocht door particulieren wordt aangevoerd door de KIA Picanto, gevolgd door de Peugeot 107 en de Volkswagen up!. Bij de zakelijke klanten is de Renault Mégane het populairst, met de Volkswagen Polo en de Ford Focus op plaats twee en drie. Alle drie de modellen zijn ruim vertegenwoordigd in het veertien procent bijtellingstarief. Vergeleken met een aantal jaar geleden is de 'modelmix' duidelijk verschoven naar veel kleinere auto's.

Europees gemiddelde

Door de populaire kleine auto’s is de gemiddelde CO2 uitstoot in Nederland nu al ruim onder het Europees gemiddelde van 130 gram per kilometer in 2015. Jaarlijks gaat de CO2 uitstoot met circa vijf procent omlaag.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021