Excite

Klassieke rode dubbeldekker in nieuw jasje

Typerend voor Londen zijn de rode dubbeldekkers. Deze bussen zijn echter al vele jaren oud en niet altijd meer geschikt voor continue dienst. Daarom heeft de burgemeester van Londen, Boris Johnson, vandaag het ontwerp van een nieuwe, futuristisch ogende dubbeldekker onthuld. Typerend kenmerk: het ‘hop-on hop-off platform’ dat zo kenmerkend is voor dit type bus.

Voor de passagiers brengen deze bussen een aantal nieuwe voordelen met zich mee: de bus is lekker licht, zowel in gewicht als voor wat betreft de ramen, en ook nog eens groen. Vanaf 2012 zullen ze door de Londense straten gaan rijden. De bussen bevatten twee trappen, twee deuren en dus het open platform.

Tijdens de spitstijden wordt de achterkant van de bus sowieso gecontroleerd door een medewerker, om te voorkomen dat zwartrijders misbruik gaan maken van de bussen.

Het is de bedoeling dat deze nieuwe bus de oude, gebogen bussen gaat vervangen. Voor Johnson is dit een belangrijke gebeurtenis, want dit was één van de belangrijkste beloften die hij in zijn verkiezingscampagne gemaakt had. Helemaal gratis is het niet: het project kost 7,8 miljoen pond en critici vragen zich af of dit het wel waard is. Johnson heeft daar wel een antwoord op: omdat ook de test- en ontwikkelingskosten in dit bedrag zijn meegenomen, worden de kosten per bus lager op het moment dat er meer bussen gebouwd worden. Bovendien is het bouwen van een gewone dubbeldekker ook niet gratis: dat kost ook 190.000 pond.

Afbeelding: Flickr account Diego_3336

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020