Excite

'Keyless-entry onveilig'

Heb je een moderne auto? Kan je die openen en starten zonder sleutel met een zogenaamd keyless-entry systeem? Leuk hè? Niet echt, want onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben ontdekt dat zo’n auto wel erg makkelijk te kraken is.

Dat schrijven ze op de website Technology Review. Ze testen in totaal de systemen van acht autofabrikanten met keyless-entry. Alle acht gingen relatief makkelijk open, en werden ook nog eens gestart.

De techniek werkt met een zogenaamde keyfobs. Dit zijn kleine apparaatjes die draadloos aan je auto doorgeven dat je in de buurt bent, en dat de deur dus open mag. De auto wordt gestart met een druk op de knop.

Zowel je auto als de keyfob zenden een signaal uit. Wanneer de keyfob het signaal van de auto oppikt waar hij bij hoort, stuurt hij vervolgens de opdracht naar de auto om de deur te openen. De onderzoekers gebruikten een antenne om het signaal van de auto te versterken. Hierdoor zend de sleutel het deur-open signaal uit. Een tweede antenne zendt dit weer door naar de auto. Één antenne moet dus dicht bij de auto staan, terwijl de andere zich binnen acht meter van de sleutel moet bevinden.

De onderzoekers zijn nu druk bezig om manieren te bedenken die dit misbruik tegen gaan.

In de tussentijd is er dus nog steeds een risico. Mocht je dus binnenkort een verdacht sujet met een antenne in je buurt zien staan, en is je auto vervolgens weg, dan weet je wat er is gebeurd.

Afbeelding: Flickr, gebruiker vinzcha

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020