Excite

De ketting reinigen van je racefiets

Wielrennen is een mooie sport. Op zijn best is het een uniek samenspel tussen mens en machine. Om er optimaal van te kunnen genieten dien je je fiets dus in de beste conditie te houden. De ketting reinigen van je racefiets is hier een essentieel onderdeel van. Een vies maar voldoening gevend werkje!

Waarom zou je de ketting schoonhouden?

De ketting van een racefiets krijgt veel te verduren. Door het voortdurende versnellen en vertragen komen er enorme krachten te staan op dit precisie-onderdeel. Om de ketting soepel over de tandwielen te laten lopen, wordt hij ingespoten met olie. En daar blijft jammer genoeg vaak rotzooi aan zitten, die het fietsgenot flink kan verminderen. Vooral zandkorrels zijn boosdoeners. Ze zorgen voor een naar, knarsend geluid en maken het trappen zwaarder. De hoogste tijd dus om er iets aan te doen!

Hoe kun je de ketting reinigen van mijn racefiets?

De meest simpele manier om je ketting schoon te houden, is simpelweg met een lapje. Je wrijft hiermee het vuil van de ketting af, waarna je de ketting met wat olie insmeert.

Je kunt het ook een stuk grondiger aanpakken. Zo kun je de ketting door een speciale kettingreiniger halen, bijvoorbeeld eentje van BB of Finish Line. Hoewel er speciaal schoonmaakmiddel op de markt is voor het reinigen van fietskettingen, werkt dieselolie ook prima. Door de ontvettende werking van dit schoonmaakmiddel komt er heel wat meer vuil los dan bij het wrijven met een lapje. Zorg er daarom voor dat je de ketting na gebruik goed afspoelt en extra grondig invet!

Een schone ketting voor optimaal plezier

Met een schone ketting kun je er weer even tegenaan. Je zult merken dat je fiets lichter trapt en veel minder geluid maakt. Dat wil overigens gelukkig niet zeggen dat de ketting reinigen van je racefiets vaak nodig is. Check je ketting af en toe op vuil en slijtage en maak hem zo nodig schoon.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020