Excite

Hybride driewieler wordt in productie genomen

Robert Q. Riley is een visionair als het gaat om milieuvriendelijke persoonsverplaatsing. Zijn XR3 is daar een product van. Volgens de filosofie van Riley moet een auto zo licht mogelijk gemaakt worden, aangezien de meeste energie in het verplaatsen van het voertuig zelf gaat zitten. Daarom kun je zijn XR3 zien als een sterk gereduceerde personenauto. Alles wat overbodig is of lichter gemaakt kan worden, is gedaan om het netto gewicht zo laag mogelijk te krijgen. Het resultaat is een Personal Transit System (PTS), wat er uit ziet als een hele coole gemotoriseerde driewieler.

De XR3 is al sinds 2007 op de markt. De kopers moesten echter zelf het voertuig volledig in elkaar schroeven, inclusief de diesel en elektrische motoren, die apart van elkaar functioneren. Maar Riley wil zijn visie weer een stapje verder in de realiteit brengen en laat de XR3 nu in productie nemen in een fabriek in Cleveland. De motoren zullen de klanten waarschijnlijk nog wel zelf moeten monteren, zodat het voertuig niet door de federale keuringen heen hoeft.

De XR3 is een lichtgewicht voertuig met simpele maar doordachte technologische snufjes. Zo bepaalt de bestuurder zelf of de auto alleen op de dieselmotor van 23pk rijdt, alleen op de elektrische motor met een bereik van zo'n zestig kilometer of in de hybride stand rijdt. Er komt dan ook geen computer aan te pas. Het voertuig haalt ondanks zijn eenvoud een maximum snelheid van maar liefst 200 kilometer per uur. Voor ritjes rond het huis, met een maximum van zestig kilometer, hoeft er dankzij het bereik van de elektrische motor geen druppel brandstof verspilt te worden. Met de XR3 zet Riley wellicht de volgende revolutie in vervoer op de markt.

Afbeelding: Jalopnik.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019