Excite

Het geluid van elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt de toekomst volgens de autofabrikanten. Velen hebben al één of meerdere modellen rondrijden die (gedeeltelijk) door een elektromotor worden aangedreven, anderen zijn druk bezig met prototypes. Langzaam rijdende elektrische auto’s zijn echter zo stil, dat ze een gevaar op kunnen leveren voor voetgangers. Vier fabrikanten hebben hier ieder een eigen oplossing voor bedacht.

Natuurlijk maken ook de banden van een elektrische auto geluid, maar niet onder de 18 kilometer per uur. De elektrische auto’s van Nissan gaan daarom een futuristisch, kwelend geluid maken onder deze snelheid.

De Kia Optima Hybrid pakt het anders aan. Stapvoets rijdend, waarbij alleen de elektrische motor wordt gebruikt, produceert de Optima Hybrid een levensecht motorgeluid dat uit aan de auto gemonteerde speakers komt.

De bestuurder van de Chevrolet Volt kan zelf bepalen of hij geluid wil maken of niet. Chevrolet werkt hard aan een waarschuwingssignaal dat voetgangers erop moet attenderen dat er een auto aankomt, zonder dat ze direct de stuipen op het lijf wordt gejaagd met de claxon. De bestuurder moet wel zelf op een knopje drukken wil het geluid te horen zijn.

Pas echt leuk wordt het met een systeem dat Lotus aan het ontwikkelen is. Hierbij kan je uit een aantal geluiden kiezen, waaronder dat van een ruimteschip. Over futuristisch gesproken.

Afbeelding: Chevrolet Volt

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020