Excite

Het gaat goed met de hybride auto

Het is inmiddels welbekend dat het slecht gaat met de auto-industrie. Toch blijven er ook lichtpuntjes. Hoewel meerdere bedrijven, ook de grote namen, op het punt van omvallen staan, zijn er nog steeds auto's die verkopen. Het CBS heeft zich gestort op de verkoopcijfers van de hybride auto. Deze auto is een groot succes in Nederland. Van net iets meer dan 10.000 hybride auto's in 2007 is Nederland naar 23.000 gegaan in 2008. Kortom, er rijden 23.000 zeer zuinige auto's op de Nederlandse wegen. Een verdubbeling in een jaar tijd belooft een mooie toekomst voor deze 'gezonde' auto.

De grote slag slaat de hybride auto in de markt van de zakenauto's. Reden er in 2007 nog 3500 mensen in een hybride auto van de zaak, in 2008 zijn dat er ruim 12.000 geworden. Een flinke sprong voorwaarts, nu bedrijven ook milieubewuster en zuiniger worden. De reden voor het succes van de hybride auto in de zakenmarkt zit hem ook in het feit dat de bijtelling voor hybride auto's slechts veertien procent is, in plaats van 25% voor de auto's zonder hybride aandrijving. Dat maakt het voor bedrijven nog aantrekkelijker om het personeel in een hybride auto rond te laten rijden.

Ook particulieren profiteren van de voordelen die de staat geeft op de aanschaf van hybride auto's. Zo krijgen particulieren een hoge korting op de aanschafbelasting (bpm) en betalen ze behoorlijk minder motorrijtuigenbelasting. Het blijkt echter dat vooral 50-plussers voor een hybride auto kiezen. Dat kan te maken hebben met de relatief hoge aanschafprijs, omdat er nog weinig tweedehands hybride auto's op de markt zijn. Driekwart van de bezitters van een hybride auto zijn ouder dan vijftig jaar. Een hybride wagen is een ideale aankoop als u recht heeft op een slooppremie. Hoewel al deze cijfers gunstig klinken en het echt wel de goede kant op gaat, blijven hybride auto's voorlopig nog maar 0,3 procent van het totale Nederlandse wagenpark uitmaken. Kortom, de kans dat je er eentje in het wild ziet, is nog niet heel groot.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019