Excite

Helemaal hip: de omafiets

Bij een korte zoektocht naar ‘omafiets’ kom je al een waslijst aan online fietsaanbieders tegen. Voor je een omafiets gaat kopen, is het goed om meer te weten over online fietsaanbieders en natuurlijk over de omafiets zelf. Want hoe komt het dat deze fiets zo populair is? En wat voor fiets is het eigenlijk precies?

Wat de omafiets is, kan makkelijk worden uitgelegd. Het is namelijk een damesfiets met wielen van 28 inch en een extra gebogen buis op het frame. De instap van de omafiets is hierdoor extra laag, en je zit ook vrij rechtop op het zadel. Puur Nederlands, denk je? De omafiets komt oorspronkelijk uit Engeland. Pas later werden er Nederlandse details aan toegevoegd, en rond 1980 werd de fiets steeds populairder. Vanaf die tijd heette het ook pas ‘omafiets’.

Wil je een echte omafiets kopen, let er dan op dat de nieuwe omafietsen niet altijd aan de juiste kenmerken hebben. Een zwaar frame voor betere wegligging is een must, net als een staande achtervork. Verder moet de balhoofdbuis (het gedeelte onder het zadel waar het fietsframe samenkomt) zeker 27 centimeter lang zijn. De hoek van deze balhoofdbuis met de grond moet 65 tot 70 graden zijn.

Koop je je omafiets online, bekijk de website dan eerst goed. Heeft de website een keurmerk, bijvoorbeeld het thuiswinkel-keurmerk? Kun je beveiligd betalen? Op checkwebwinkel.nl kun je bij twijfel controleren hoe het zit met de betrouwbaarheid van de webwinkel. Zo ben je verzekerd van een miskoopvrije shopsessie naar de beste omafiets.

Afbeelding: Flickr, linocutboy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020