Excite

Heerlijke herenfietsen

Er zijn diverse verklaringen voor het ontbreken van een hoge stang bij damesfietsen. Vroeger zouden vrouwen met hun rokken gemakkelijker op de fiets kunnen stappen als de stang een lange boog had. Nog steeds is het opstappen op een damesfiets makkelijker dan op een herenfiets. Vanwaar die hoge stang? Een fietsframe met een driehoek (een ‘mannenfiets’) zou sterker zijn en dus meer kunnen verdragen.

Omdat fietsen vandaag de dag een stuk sterker en meer solide worden gebouwd dan vroeger, hoef je eigenlijk geen driehoeksframe meer te hebben vanwege de stevigheid. Dat houdt in dat er in principe geen typische heren- of damesfietsen meer zijn. Van de hoge stang kun je de voor- en nadelen op een rijtje zetten om zo te besluiten wat voor jou het beste is.

Het voordeel van de typische herenfiets is dat je op de stang een licht persoon kunt zetten zodat je die een lift kunt geven. Dat is met name praktisch als je geen bagagedrager hebt. Ook zware tassen kun je er kwijt. De nadelen van de stang zijn het opstapgemak en het gevaar dat je, wanneer je naar voren schiet tijdens het remmen, je flink kunt bezeren.

Een ander verschil tussen heren- en damesfietsen is dat bij herenfietsen de afstand tussen de zadel en het stuur groter is. Mannen hebben namelijk over het algemeen langere armen. Ook zijn de sturen bij herenfietsen wat breder. Ben je smal gebouwd en heb je niet al te lange armen, dan past een damesfiets waarschijnlijk beter bij je.

Afbeelding: Flickr, Frizztext

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020