Excite

Handig en veelzijdig: het fietsstoeltje

Het gevaar van kinderen achterop de fiets zetten zonder zitje, is dat hun voeten of benen tussen de spaken kunnen raken en dat ze van de fiets kunnen vallen. Fietszitjes zorgen er juist voor dat dat niet gebeurt. Een eis van een fietszitje is daarom dat er spaakafscherming moet zijn. Is dit er niet, dan moeten er jasbeschermers bij het fietszitje worden geleverd.

Een tweede eis van een fietsstoeltjes is de gordel. Er moeten zowel schouder- als kruisgordels (of een zitverhoging) aanwezig zijn. Zo zit een kind niet alleen beter, maar ook een stuk veiliger. Als een fietsstoeltje achterop de fiets wordt geplaatst, moet de stoel een hoge rugleuning hebben. Plaats je het fietsstoeltje op de bagagedrager, dan moet je een extra bevestiging aan de fiets hebben.

Je hebt natuurlijk ook fietsstoeltjes die voorop de fiets kunnen worden geplaatst. Vroeger kon je deze over je fietsstuur heen hangen. Vanaf 2004 mag dat niet meer. Een fiets- of kinderstoeltje moet tussen de berijder en het stuur in worden geplaatst, en wel met een extra bevestiging aan het frame. Houd bij de aanschaf van zo’n kinderstoel rekening met of je een hoge of lage fietsstang hebt.

Dit zijn de voornaamste veiligheidseisen van een fietsstoeltje. Verder kun je natuurlijk bij de aanschaf letten op de weerbestendigheid van het stoeltje, of je de bekleding kunt wassen en of het kinderstoeltje lekker zacht zit. De beste test voor het beste fietsstoeltje: laat je kind testen of het stoeltje lekker zit en er goed uitziet.

Afbeelding: Flickr, Patrick Barber

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020