Excite

Geestelijk vader McLaren komt met electrisch stadsautootje

De lekkende oliekraan in de Golf van Mexico, die momenteel namens BP de kust van de Verenigde Staten onderspuit met dikke smurrie, is de zoveelste aanleiding om een verandering in onze manier van vervoer te bewerkstelligen. Olie is nu eenmaal een onhandige bron van energie, vergeleken met elektrische energie. Daarom hebben elektrische auto's de toekomst en dat weet ook Gordon Murray, de geestelijk vader van de McLaren F1. Hij presenteerde onlangs de T.27, een geniaal ontworpen stadsautootje dat volledig op een elektrische motor loopt.

De T.27 is het vervolg op de T.25, dezelfde auto, maar dan met benzinemotor. In de T.27 heeft Murray een elektrische motor geplaatst van 25 kWh, die samen met een 12 kWh batterijpakket zorgt voor een topsnelheid van 105 kilometer per uur. Door het lichte gewicht, slechts 680 kg, bereikt de T.27 deze snelheid binnen de vijftien seconden. Je moet er niet mee op reis door Europa, maar voor in de stad is het natuurlijk de ideale auto. De innovativiteit van de T.27 betekent dat Murray zeer waarschijnlijk een succesformule in handen heeft.

De T.27 is miniscuul, met een wielbasis van 1,78 meter, een totale lengte van 2,50 meter en een breedte van 1,30 meter. Het interieur kent maar liefst zes verschillende inrichtingen, zodat de ruimte optimaal gebruikt kan worden. Op een volle batterij komt de auto zo'n 160 kilometer ver, wat opnieuw prima is voor een stedelijke omgeving. Dankzij het vereenvoudigde productieproces iStream moet er in april 2011 een eerste prototype klaar zijn. Tegen die tijd kunnen we meer vertellen over de specificaties van dit geniale stadswagentje.

Afbeelding: Telegraaf.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020