Excite

Geef gas met een gaspedaal

Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat een motorvoertuig over een gaspedaal beschikt. Immers, wie geen gas kan geven, komt ook niet vooruit. Het gaspedaal is het pedaal wat het vermogen van de motor regelt door het beperken van brandstof en zuurstof. Hiermee verhoog of verlaag je de rijsnelheid van je voertuig.

Het gaspedaal

Bij de aanschaf van een auto is een van de belangrijkste aspecten waar je op moet letten het functioneren van het gaspedaal. Nog niet zo lang geleden heeft Toyota enkele auto's terug moeten halen omdat de auto's niet reageerden op het indrukken van het gaspedaal. Toch is het niet makkelijk om een keus te maken, wanneer je weinig verstand hebt van gaspedalen.

Hoe werkt een gaspedaal?

Traditioneel gezien is het gaspedaal verbonden met de gasklep van een carburateur. Hiermee kun je de brandstoftoevoer verminderen of vermeerderen door het gaspedaal in te drukken of los te laten. Tegenwoordig zijn de meeste gaspedalen via een elektronisch systeem verbonden met de gasklephuis. Hierdoor kan het geïntegreerde elektronische systeem van je auto je rijgedrag in de auto in de gaten houden en controleren. Dit maakt meer geavanceerde rijtechnieken mogelijk zoals cruise control.

Het tegenwerkende gaspedaal

Om het nog mooier te maken zijn er in de nieuwste van de nieuwste auto's tegenwerkende gaspedalen, ook wel haptische gaspedalen, verwerkt. Wanneer je op een bepaald weggebied de maximumsnelheid overtreedt, zal het pedaal zich verzetten waardoor je niet harder kunt dan maximaal is aangegeven. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je een 'intelligent' systeem in je auto hebt geïnstalleerd die precies in de gaten kan houden waar je bent en wat je snelheid hoort te zijn.

Welk gaspedaal te kiezen?

Bepaalde auto's hebben een gaspedaal dat je heel diep moet intrappen voordat je op snelheid komt, terwijl andere gaspedalen heel lichtjes moeten worden ingetrapt om de auto te laten reageren en sneller op gang te laten komen. Het ligt puur aan je eigen voorkeur welk gaspedaal je het beste ligt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020