Excite

Gaaf: auto die zichzelf door de straten stuurt!

Onthoud de naam Braunschweig. Op zich een nietszeggend Duits stadje. Maar hier is iets heel bijzonders gebeurd. Het eerste stad waar ooit een auto volledig zonder bestuurder door heen is gereden. De auto stuurde en bestuurde zichzelf. Geen ongelukken, niemand heeft er iets van gemerkt. Een uniek moment in de autogeschiedenis, wat plaats vond in Braunschweig. En wat een gaaf bericht, vooral!

Maar liefst elf kilometer werd er met de auto gereden. Van de wetenschappers die de auto testte heeft het voertuig de naam Leonie gekregen. De auto is een experiment van de Technische Universiteit Braunschweig. Met het onderzoek heeft Leonie aangetoond dat een bestuurder eigenlijk niet meer nodig is. Sensoren en lasertechniek zijn voldoende om een auto foutloos door het centrum van een stad te laten navigeren.

De auto reed met zestig kilometer per uur over de tweebaans ringweg rond de stad. Hij remde op tijd bij kruisingen en stoplichten en paste zich, zonder verkeersovertredingen, netjes aan het andere verkeer aan. Uiteraard zat er voor de zekerheid nog wel een chauffeur in de auto, maar die hoefde niet in te grijpen. De Duitse universiteit is van mening dat er voortaan geen chauffeur meer mee hoet te rijden. Het experiment geldt als geslaagd.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Traftery

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020