Excite

Frans Manders reist op frituurolie naar Rome

Frans Manders houdt wel van een apart reisje. Voor hem kan het niet gek genoeg zijn. De Rotterdammer heeft er zelfs zijn hobby van gemaakt. Voor goede doelen organiseert hij opmerkelijke reizen. Zo probeerde hij ooit van Sjanghai naar Beijing te rijden op een elektrische fiets, maar moest hij voortijdig afstappen vanwege een sneeuwstorm. Wat wel ooit lukte, was met een tuktuk door India heen reizen. Natuurlijk ook erg leuk om te doen. Het nieuwste project van Frans Manders is een autorit naar Rome. Het opmerkelijke? Hij gebruikt oude frituurolie als brandstof.

Patatkoning Bram Ladage functioneert tijdelijk als brandstofvoorziening. Zijn oude frituurolie gaat in de tien auto's waarmee Frans Manders naar Rome hoopt te rijden. Tijdens een proefrit naar Parijs bleek dat prima te kunnen. De auto's hoeven alleen uitgevoerd te worden met een Bosch-injectiepomp. En de frituurolie moet van te voren door een panty gefilterd worden, anders blijft de motor haperen op de stukjes kroket en dergelijke. Het enige grote nadeel is dat de auto en haar directe omgeving flink naar patat begint te ruiken.

In Nederland is het illegaal om zelf brandstof te vervaardigen. Als particulier mag dat niet. Dat zou betekenen dat per direct alle snackbarren in overtreding zijn. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Voor zijn reis naar Rome heeft Frans Manders een uitzondering gekregen van de Belastingdienst. Het is voor het goede doel, dus de staat probeert er een keer niet aan te verdienen. Maar het is dus niet de bedoeling dat iedereen ineens frituurolie in zijn auto begint te mikken!

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019