Excite

Ford verzint handig systeem tegen portierschade

Wat is er vervelender na een dag werken, of misschien zelfs lekker shoppen, dan merken dat je autodeur bekrast is als je weg wil rijden? Die onoplettende bestuurder naast je heeft het portier weer eens te onvoorzichtig opengeslagen. En daar ben jij nu de dupe van. Klinkt bekend? Je bent niet de enige.

Rubberen strip

Uit onderzoek van autofabrikant Ford blijkt namelijk dat meer dan 72 procent van de gezinnen in Europa dit wel eens heeft meegemaakt. En dus besloot Ford er iets aan te doen. De fabrikant ontwikkelde een zeer ingenieus systeem om je tegen portierschade te beschermen, en volgend jaar zal dat systeem op de Ford Focus geïntroduceerd worden. Later komt het ook op andere modellen.

Maar hoe werkt het? Wanneer je de deur van de auto uitgerust met het systeem openslaat, registreert een sensor dit. In een fractie van een seconde komt er een beschermende, rubberen strip te voorschijn. De strip zit aan de rand van het portier en vangt een eventuele botsing met een andere auto netjes op. Zelfs een minimale opening van 15 centimeter zal de sensor al oppikken. Wanneer je de deur weer dichtdoet, trekt de strip zich terug.

Typisch Europees probleem

Portierschade is een typische Europees probleem, zo weet AD.nl. In Europa zijn parkeerplaatsen heel krap, terwijl in bijvoorbeeld de Verenigde Staten bestuurders veel meer ruimte hebben om hun auto's kwijt te kunnen. Volgens Matthias Tensing, ingenieur productontwikkeling bij Ford, zal het systeem een grote opluchting zijn voor ouders met kinderen op de achterbank en zullen consumenten zich afvragen waarom niemand eerder op dit idee is gekomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021