Excite

Fisker Karma: Hybride met een twist

Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar het autobedrijf Fisker maakt verdraaid leuke wagentjes. En elektrisch nota bene, al bevatten de auto’s nog wel een verbrandingsmotor om via een dynamo de batterijen van prik te voorzien. Hybride, maar dan anders.

De eerste auto die Fisker op de markt heeft gebracht, is de Fisker Karma. Het leuke van deze auto is de zogenaamde Stealth Modus. Hierbij is alleen de elektromotor ingeschakeld en kun je zo’n 80 kilometer rijden, met snelheden tot zo’n 150 kilometer per uur. Niet bliksemsnel, maar je doet leuk mee op de snelweg.

Na die 80 kilometer slaat een verbrandingsmotor van 255PK aan. Maar niet om, zoals je zult denken, de aandrijving van de elektromotor over te nemen. Nee, in plaats daarvan geneert de verbrandingsmotor energie die weer naar de batterijen gaat. En dat is slim bedacht, want de elektromotor kan zo’n 400PK leveren.

Wanneer de Karma in de Sportstand wordt gezet, dan zal de snelheidsmeter akelig dicht bij de 200 kilometer per uur kunnen komen, terwijl de 100 kilometer per uur in 5,9 seconden is bereikt. Dat lijkt een beetje mager voor 400PK, maar je moet je wel realiseren dat de Karma twee motoren meezeult, en daardoor bijna twee ton weegt.

Fisker zelf lijkt dat manco ook door te hebben. Er lijken dan ook plannen te zijn om een lichtere verbrandingsmotor in te bouwen, waardoor de prestaties aanzienlijk toe zullen nemen. Het kan dus lonen om nog even te wachten als je overweegt een Karma aan te schaffen. Die neem je overigens al voor zo’n €80.000 mee naar huis, een absoluut koopje!

Afbeelding: Flickr, gebruiker crazytales562

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020