Excite

Kies je voor fietsstoeltjes achterop of voorop de fiets?

Fietsstoeltjes

Kinderen die vanaf een half jaar oud zelfstandig kunnen zitten, mag je op de fiets vervoeren. Natuurlijk moet je dan wel een goed en veilig kinderzitje voor je kind hebben. Voor elke fiets zijn er wel goede fietsstoeltjes te koop. Je hebt stoeltjes die je voor op de fiets bevestigt, maar ook fietsstoeltjes die je achterop de fiets zet. Als je twee kinderen hebt, is het zelfs mogelijk om een tweepersoonszitje te kopen die je op een verlengde bagagedrager kunt vastzetten. Wel zijn er verschillende dingen waar je op moet letten.

Fietsstoeltjes voorop

Een fietszitje dat je voor op de fiets bevestigt, is geschikt voor kinderen tot een jaar of drie. Oudere of langere kinderen zouden algauw met hun voeten tussen de spaken van het voorwiel kunnen komen. Je kindje moet zich goed vast kunnen houden en er mogen geen scherpe dingen zijn waar je kindje zich aan kan bezeren. Maar er zijn ook dingen waar je zelf nog op moet letten. Zo moeten de rem- of versnellingskabels niet afgeklemd worden door het zitje en je moet er rekening mee houden dat er toch behoorlijk wat extra gewicht aan je stuur hangt. Ook kan je stuur minder ver draaien en daar moet je in bochten zeker aan denken.

Fietsstoeltjes achterop

Fietsstoeltjes voor achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen tot een jaar of vijf. Oudere kinderen kun je gewoon zonder zitje op de bagagedrager meenemen. Wel zou je dan een losse rugleuning en eventueel voetsteunen aan de fiets kunnen monteren. Een fietszitje achterop moet genoeg ruimte hebben, maar je moet het ook niet te ver naar achter zetten, dan kan je fiets kantelen. En het is uiteraard ook belangrijk om op te letten dat je kindje niet met de vingers tussen de zadelveren kan komen of met de voeten tussen de spaken.

Veilig

Of je nu een fietsstoeltje koopt dat voor of achterop bevestigt moet worden, in alle gevallen moet een zitje een goede drie- of vierpuntsgordel hebben. Ook moet de rugleuning en de armsteunen hoog genoeg zijn. Check altijd of een zitje aan de Europese normen voldoet. Ben je niet gewend met extra gewicht te fietsen? Oefen dan eerst met bijvoorbeeld een zak aardappelen in het zitje. Je kunt beter vallen met de fiets als je aardappelen vervoert dan je kindje. Let ook altijd op dat je fiets stevig staat als je je kind in of uit het fietsstoeltje tilt. De veiligheid van je kindje moet natuurlijk voorop staan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020