Excite

Fietsstoel achterop of voorop?

Zodra kinderen zelfstandig kunnen zitten, kunnen ze ook mee op de fiets. Natuurlijk niet zomaar, je moet wel echt een fietsstoeltje hebben, zodat de kinderen ook veilig kunnen zitten. Maar waar plaats je die fietsstoel? Achterop of voorop? Het is een vraag die veel moeders bezig houdt. Het antwoord is eigenlijk verrassend simpel. Wij leggen het je uit.

Leeftijdsgebonden

Of de fietsstoel achterop of voorop moet, heeft alles te maken met de leeftijd van het kind. Of beter gezegd: de lengte en het gewicht van het kind. Grotere en zwaardere kinderen kunnen veel beter achterop zitten, omdat ze dan steviger zitten en de kans op beentjes tussen de spaken veel kleiner is. Bovendien zorgen ze niet voor onnodig veel gewicht aan de voorkant, dat ertoe kan leiden dat de fiets met moeder en al naar voren kiept. Let er wel op dat je de fietsstoel achterop goed vastzet en niet te ver naar achteren schuift. Dan bestaat de kans op kiepen namelijk nog steeds, alleen gaat het kiepen dan naar achteren.

Extra veiligheid

Voor kleinere kinderen is het slim ze nog even voorop te zetten, omdat ze dan in het zicht zijn. Bedenk wel dat je zelf wat minder zicht hebt en minder soepel met je stuur kunt draaien. Of de fietsstoel nu achterop of voorop staat; een gordeltje of riem is altijd onmisbaar. Ook arm- en voetsteunen zorgen voor de nodige extra veiligheid. Ben je niet gewend om met kinderen te fietsen? Oefen dan gewoon eerst even met wat gewicht in het stoeltje. Het ziet er misschien wat stom uit, maar het werkt wel!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020