Excite

Fietsen als gezond alternatief voor de auto

Steden lopen vol met autoverkeer en de trams en metro’s raken ook steeds voller. De hoogste tijd om de fiets te pakken en door de gezonde buitenlucht te gaan fietsen!

Tijd dus om je fiets onder het stof vandaan te halen en te kijken of hij nog helemaal functioneert. Of ben je toch toe aan een nieuwe fiets? Een rondje langs een aantal fietswinkels laat zien dat fietsen een flinke vooruitgang hebben gemaakt. Zo zijn er elektrische fietsen bijgekomen en stadsfietsen met een groot aantal versnellingen. Ook worden fietsen steeds lichter en duurzamer. En wat dacht je van een heuse ligfiets om door de stad te rijden?

Zo heeft elke type fiets ook zijn voor- en nadelen. Een fiets die uitgerust is met versnellingen of met schijfremmen heeft ook meer onderhoud nodig Schijfremmen werken op olie, en je zult dus periodiek moeten controleren of het oliepeil nog in orde is. Onderhoud is helemaal belangrijk bij mountainbikes en racefietsen, deze hebben een open kettingkast waar eenvoudig vuil in kan komen.

Dat onderhoud is bij de meeste fietsen overigens zelf prima uit te voeren. Controleer voordat je begint of je bepaalde onderdelen moet vervangen en welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt. Ook een goede kwaliteit olie is belangrijk, zorg er wel voor dat je reeds ingevette onderdelen eerst schoonmaakt voordat je ze opnieuw invet. Regelmatig de bandenspanning controleren en tijdig vervangen van de banden vermindert de kans op lekke banden en al het ongemak wat daar bij komt kijken.

Afbeelding: Flickr account ubrayj02

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020