Excite

Fiat verkrijgt meerderheid in Chrysler

Autobedrijf Fiat heeft inmiddels een meerderheidsaandeel in Chrysler te pakken gekregen. Het bedrijf heeft nu 52% van de aandelen in handen. Naar verwachting hebben de Italianen hun zinnen op het bedrijf gezet en proberen ze het helemaal op te kopen.

Fiat is al langere tijd bezig met het verkrijgen van veel aandelen in Chrysler. Het bedrijf wist echter een flinke stap voorwaarts te maken toen de Amerikaanse regering haar aandelen in Chrysler aan Fiat wilde verkopen. Eerder gaf topman Marchionne al aan dat hij voor het einde van het jaar 51 procent van de aandelen wilde hebben, maar dit doel is nu dus al binnen het eerste halfjaar gerealiseerd.

Het leeuwendeel van de overige aandelen is in handen van een kredietfonds van de vakbond United Auto Workers. Zij beschikken samen over 45,7 procent van de aandelen. Die mogen in 2013 verkocht worden en waarschijnlijk zal Fiat dan haar slag slaan. Fiat zou recht hebben op een deel van die aandelen en zegt halverwege 2012 met de vakbond om de tafel te willen. Het bedrijf heeft alvast een optie op de aandelen genomen.

Fiat zal in de tussentijd mogelijk nog andere aandelen proberen te krijgen. Zo heeft Fiat al 125 miljoen dollar geboden voor de 1,7 procent die in handen is van de Canadese overheid. De Amerikaanse overheid streek 500 miljoen dollar op voor haar zes procent.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020