Excite

Wat is de ET waarde van velgen?

Je auto bestaat uiteraard uit vele verschillende onderdelen. Zo hebben de wielen van de auto onder andere velgen. Maar wat houdt de ET waarde van deze velgen eigenlijk in?

Waarvoor staat het begrip ET waarde?

Een velg bestaat uit twee delen. Ten eerste het deel waar de band op gemonteerd zit en daarnaast de schijf die er voor zorgt dat het wiel (de band plus velg) aan de auto gemonteerd kan worden met wielbouten of wielmoeren. De ET waarde staat voor het Duiste 'Einpress Tiefe', ofwel wielbolling of offset. Als de schijf precies in het midden van de velg geplaatst is, dan spreekt men van ET 0 (mm). Dit betekent dat aan de binnenzijde exact evenveel ruimte is als aan de buitenzijde. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe hoger de ET, hoe meer de velg naar binnen valt, en hoe lager de ET, hoe meer de velg naar buiten steekt.

Welke ET waarde is acceptabel als je slijtage wil verminderen?

Om slijtage tot het minimum te beperken, dient het wiel zo goed mogelijk boven het wiellager gecentreerd te worden. Als dat gebeurd is, is de ET waarde gelijk aan de afstand tussen wiellager en de bevestigingsplaats. Om een voorbeeld te geven: als de ET waarde van de wielophanging 35 is en je monteert velgen met een waarde ET 10, dan komt het wiel 25 mm te ver naar buiten te staan. Gemiddeld genomen is een ET afwijking van 5 mm acceptabel.

Hoe controleer je of je de juiste velgen gebruikt?

Of de velg van je keuze goed past op jouw auto kun je navragen bij je plaatselijke velgenspecialist. Deze weet in welke fitments de velg geleverd wordt en zal je op basis van de ET waarde adviseren de velg wel of niet te monteren. Maar er bestaat hier geen gouden regel voor. Er zijn per autotype bepaalde toleranties, maar ook persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol. De ene automobilist is bereid de carrosserie iets aan te passen bij de keuze voor een velg, terwijl de andere automobilist hier juist liever niets van wil weten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021