Excite

Engeland heeft het grootste modelvliegtuig ter wereld

Je zult maar een hobby hebben. Dat kost nog eens tijd, energie en geld. Neem bijvoorbeeld Tony Nijhuis. Al ruim dertig jaar bouwt deze Brit modelvliegtuigen. Niet aan de hand van zo'n doosje, maar gewoon zelf in zijn garage. De mooiste modellen zijn al uit zijn hobby voortgekomen, maar onlangs overtrof Nijhuis zichzelf. Hij bouwde helemaal zelf een B-50 Superfortress. Deze Amerikaanse bommenwerper, die gebouwd is op schaal 7:1, is het grootste modelvliegtuig ter wereld, met een vleugelwijdte van ruim zes meter. Een knappe prestatie, zeker omdat het model ook nog eens vliegt.

Er zitten 96 batterijen in het gigantische apparaat, die er voor zorgen dat het 45 kilo zware vliegtuig heeft een topsnelheid van zo'n 60 kilometer per uur. Dat is allemaal nodig om de B-50 acht minuten lang in de lucht te houden. Dan zijn de batterijen wel weer op. Het modelvliegtuig is zo groot, dat het officieel gekeurd moest worden door de Britse Civil Aviation Authority. Het kreeg het keurmerk lichtgewicht vliegtuig en dus groen licht om het luchtruim te kiezen. Tony Nijhuis heeft in totaal twee jaar aan zijn droomvliegtuig gewerkt en er ruim 9.000 euro aan uitgegeven. Oftewel, iets meer dan 1000 euro per minuut in de lucht.

Tony Nijhuis is een man van details. Alleen het silhouet van de B-50 was niet voldoende om zijn ambities voor het grootste radiografisch bestuurbare vliegtuig ter wereld waar te maken. Hij wil details en realisme. Daarom heeft de B-50 een werkend bommenluik en is ook het landingsgestel inklapbaar. Sterker nog, je kan er zelfs bommen mee afgooien als je dat zou willen. Tof! Tony Nijhuis is uiteraard erg trots op zijn project. Hij vliegt er mee tijdens luchtshows. Een crash zou de B-50 echter niet overleven, daarvoor is het vliegtuig te zwaar. Dus hopen dat Tony net zo goed kan vliegen als dat hij kan bouwen...

Een video van de B-50 in actie:

Afbeelding: Dailymail.co.uk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020