Excite

Energiezuinig rijden

Auto's zijn prachtige vervoersmiddelen als je snel en onafhankelijk van een bepaald punt naar een ander wil. Helaas is het ook een van de duurdere vervoersmiddelen, met brandstofprijzen die altijd veel te hoog lijken. Afhankelijk van hoe we rijden is het mogelijk meer of minder energie te besparen. Hier vind je wat tips om efficiënter en energiezuinig te rijden.

Wat we wel eerst willen duidelijkmaken, is dat een economische rijstijl zeer belangrijk is, maar we niet mogen vergeten prioriteit te geven aan veiligheid, wat altijd op de eerste plaats komt, gevolgd door zuinig rijden. Om te beginnen moet de mechanica van de auto in perfecte staat zijn en de luchtdruk in de banden voldoende zijn. Als de luchtdruk te laag is zal de auto meer verbruiken, als er teveel lucht in de banden zit zullen de banden sneller verslijten omdat ze maar plaatselijk gebruikt worden.

Om energie te besparen en minder te vervuilen is het belangrijk op het juiste moment te schakelen. De eerste versnelling mag alleen gebruikt worden om te vertrekken en vlug wat snelheid te maken, waarna je meteen overschakelt naar de tweede versnelling. Vanaf 30 tot 40 km per uur gebruik je best de derde, en zo verder tot de vijfde of zesde. Bedenk hierbij dat hoe minder toeren de motor moet maken, hoe zuiniger de auto rijdt. Overdrijf dit echter niet omdat dit de motor beschadigt. De toerenteller moet tussen 2000 en 2500 schommelen voor benzinemotoren en tussen 1500 en 2000 voor diesel.

Een andere truc om brandstof te besparen is een constante snelheid zo lang mogelijk aan proberen te houden. Dit is vooral een kwestie van vooruitkijken op de weg en juist reageren op wat andere weggebruikers doen. Bijvoorbeeld, als je weet dat een licht groen wordt, hoef je niet te stoppen als je gewoon bijtijds de snelheid vermindert en zorgt dat je bij het licht bent als het licht groen wordt. Met deze tips kunt u veel geld in brandstof besparen per jaar, maar vergeet alsjeblieft niet dat veilig rijden het belangrijkste is.

Afbeelding: FreeDigitalPhotos.net

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020