Excite

Gemak en comfort met een elektrische fiets

Fietsen als vorm van ontspanning wordt steeds populairder. Helaas staat Nederland niet bekend om het fietsvriendelijke weer. Een steuntje in de rug met een elektrisch aangedreven fiets is daarom zeker geen overbodige luxe. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een elektrische fiets. Lees hier of het ook voor jouw een verschil kan maken.

Fiets als vervanging van de auto

Een elektrische fiets is niet langer enkel voor mensen die slecht ter been zijn of door ouderdom niet meer voldoende kracht hebben om lange fietstochten te maken. Ook andere mensen ontdekken de voordelen van de elektrische fiets. Denk daarbij aan forensen of mensen die voor de dagelijkse boodschappen een eind moeten fietsen. Een elektrische fiets brengt je met gemak en snelheid op de plaats van bestemming. Het nieuwe fietsen is bovendien goedkoop: een opgeladen accu gaat maximaal zo'n 100 kilometer mee. Het is dan ook niet raar dat de elektrische fiets al jarenlang een steeds prominentere plaats inneemt op de fietsmarkt. Bijna de helft van alle verkochte fietsen rijdt op een accu.

Hoe werkt de elektrische fiets?

Een elektrische fiets zorgt door middel van een accu dat de fietser wordt ondersteund bij de fietsbeweging. De accu drijft een motor aan die voor het blote oog vaak niet eens te zien is. De motor past zijn kracht aan naarmate de fietser daar om vraagt, zo zal hij harder gaan werken bij het wegfietsen, bij tegenwind en heuvel op.

Verschillen in elektrische fietsen

De beste motoren zorgen ervoor dat ze de geleverde kracht aanpassen aan het rijgedrag. Dit hangt samen met de krachtsensor of bewegingssensor. De krachtsensor is vaak wat duurder, maar past zich beter aan het fietsgedrag aan. Een bewegingssensor heeft soms wat tijd nodig om te merken wanneer er support nodig is. Tevens zijn er verschillen in versnellingen; zo kan een naafversnelling ook bij stilstand geschakeld worden, terwijl een derailleursysteem sneller wisselt en minder weerstand biedt.

Hoe lang gaat de accu mee?

Een accu van een gemiddelde fiets gaat ergens tussen de 25 en 45 kilometer mee, op de hoogste stand. De fiets moet daarvoor enkele uren worden opgeladen. Langere fietstochten kunnen natuurlijk ook, maar de accu moet dan worden afgesteld op minder ondersteuning. De nieuwste modellen elektrische fiets kunnen twee accu's dragen en gaan daarom nog langer mee op de fietstocht.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021