Excite

Elektrische auto doorstaat crashtest

De ANWB heeft samen met zusterorganisaties een botsproef uitgevoerd op de Mitsubishi i-MiEV. Het is de eerste officiële crashtest van een elektrische auto. De i-MiEV heeft de proef, die bestond uit drie onderdelen, goed doorstaan ondanks de lichte constructie van de auto. Allereerst is er gekeken wat er gebeurt bij een frontale botsing en een kop-staartbotsing, maar er is ook goed gekeken naar de veiligheid van inzittenden en hulpverleners.

Uit de test kwamen wel enkele verbeterpunten naar voren, maar dit waren maar kleine punten. Zo kan er gekeken worden naar enkele auto-onderdelen die bij de botsing naar binnen dringen. Daarnaast kan de bescherming voor de knieën en bovenbenen verbeterd worden. Voor hulpverleners zou het een verbetering zijn wanneer zij van de buitenkant kunnen zien of de spanning van de auto uitgeschakeld is. Dit moet namelijk automatisch gebeuren bij een botsing.

De Mitsubishi i-MiEV, die zo’n 32.000 euro moet kosten, zou in dertig minuten tot tachtig procent opgeladen kunnen worden bij een snellaadpaal. Bij opladen via het lichtnet zou het ongeveer zeven uur duren voor de accu vol is. Je kunt er dan ongeveer 150 kilometer mee rijden. De ANWB verwacht niet dat consumenten massaal naar de elektrische auto zullen overstappen. Dit komt onder andere doordat er nog niet veel oplaadpunten in Nederland zijn en ook door de hoge prijs van elektrische auto’s.

Afbeelding: Flickr, gebruiker david

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021