Excite

Een auto importeren uit Duitsland: instappen en wegwezen

Een auto importeren uit Duitsland is papierwerk. En papieren, daar zijn we meestal niet goed in. Toch moet je reeds bij de Duitse verkoper goed uit je doppen kijken. Eén formulier niet in orde of afwezig en je kunt rijden in eigen land vergeten.

Waarom Duitsland?

De Duitse automarkt kent zijn specifieke nationale merken als Audi, Volkswagen, Porsche, Mercedes, Opel en BMW. En die merken zijn overal populair, ook in Nederland en België. Iemand die op zoek is naar één van deze merken kijkt vanzelfsprekend eerst in Duitsland zelf. Vroeger was dat iets lastiger: moest je ter plaatse gaan kijken en onderhandelen. Nu is er internet met honderden Duitse verkoopsites. En als je zoekt op postcode moet je niet eens ver van de deur. De meest bezochte Duitse autosites zijn Mobile.de, PKW city, Webauto, Ebaymotors en Autoscout24.

Nieuw of tweedehands?

Bedrijfswagens worden in de regel nieuw gekocht. De jeugd is eerder op zoek naar jonge occasions (tot een jaar of vier). Wat de BPM/autobelasting betreft: hoe ouder uw aankoop, hoe minder je betaalt.

Kopen via internet

Vandaag de dag wordt een (tweedehands) auto in veel gevallen via internet gekocht. Zorg er in de onderhandelingsfase voor dat je goede afspraken maakt, liefst schriftelijk. Zo is het raadzaam om aan de verkoper te vragen om de auto te laten keuren. Niet zo maar een keuring bij Jantje of Pietje maar bij een officiële merkdealer. Spreek ook af wie deze keuringskosten betaalt. Ga je je aangekochte auto niet zelf halen dan moet die toch in Nederland/België geraken. Maak ook daar goede, schriftelijke afspraken over. En tenslotte de betaling: hoe en wanneer en wees hier heel voorzichtig mee!

Noodzakelijke Duitse documenten!

Om nadien in eigen land geen problemen te hebben, moet je in elk geval controleren of er bij de (Duitse) autopapieren een origineel bewijs van herkomst van de auto zit! In principe is dit het Duitse kentekenbewijs zoals wij dat hier ook kennen. Koop je een speciaal model/type auto dan kan het zijn dat voor dat type geen Europese typegoedkeuring is afgeleverd. Uitkijken hiermee! In dit speciale geval moet er bij de boorddocumenten een CVO (conformiteitsverklaring/certificaat van overeenstemming) zitten. Is dat niet het geval: niet kopen!

Kenteken aanvragen

In Nederland aangekomen, maak je een afspraak bij de RDW. Neem mee: geldig identiteitsbewijs (rijbewijs, identiteitskaart of geldig paspoort), uittreksel uit de GBA (niet ouder dan 3 maanden) en de boorddocumenten van de auto. Eerst nog de verwijderingsbijdrage overmaken, zoniet geen keuring!

BPM betalen

Na de keuring: naar het aangiftepunt BPM. Je moet een BPM-restbedrag betalen. Voor de juiste informatie hierover: kijk eens op de site van RDW.

Belastingdienst

Het BPM-aangifteformulier bezorg je, ondertekend, aan de belastingdienst. Die controleert de gegevens en berekent de BPM. je pint of per acceptgiro. Na je betaling wordt het kenteken aangevraagd. Dat valt na ongeveer een week in de bus.

De moeite waard?

Er komt dus wel een en ander bij kijken. Dat neemt niet weg dat je met import uit Duitsland geld kunt verdienen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020