Excite

Duurzaam rijden, doet brandstof besparen

De vraag naar zuinigere wagens wordt steeds groter. Niet verwonderlijk, want de brandstofprijzen gingen de voorbije maanden fors de hoogte niet. Erger nog, niets laat voorzien dat daar vlug een einde aan zal komen. Kan je er zelf iets aan doen om je brandstofverbruik zoveel mogelijk te beperken? Kan je duurzaam auto rijden en dus met minder brandstof toch je bestemming bereiken?

Zuiniger rijden met premium brandstof?

De laatste jaren was er heel wat te doen rond verrijkte brandstof waar dus allerlei additieven werden aan toegevoegd. Verrijkte brandstof werd door de meerderheid van de autoconstructeurs als de meest zuinige naar voor geschoven. Is dat ook zo? Uit de resultaten van verschillende onderzoeken van verbruikersorganisaties en belangengroepen blijkt dat niet het geval, maar werd deze soort brandstof uit commerciële overwegingen op de markt werd gebracht om de vele prijsstijgingen te verdoezelen.

Gebruik eerste versnelling beperken

Duurzaam en zuinig rijden wil ook zeggen dat je het gebruik van de eerste versnelling zoveel mogelijk beperkt, zelfs bij het weg rijden. Met rijden in eerste, verbruik je veel brandstof. Gebruik deze versnelling wanneer het écht nodig is. Trek langzaam op voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Rij je auto rustig warm, en gebruik je airco zo weinig mogelijk. Mét airco gebruik je al vlug tien procent méér brandstof.

Regelmatig onderhoud

Laat je auto tijdig onderhouden. Kleine details maken het verschil. Controleer regelmatig je bandenspanning. Een té lage bandenspanning zorgt voor een zachter en bredere bandenspoor, een grotere weerstand én een meerverbruik van zo'n drie procent. Vervang regelmatig je brandstof- en luchtfilters. Verstopte filters en té rijke brandstofmengsels zorgen voor een opvallend meerverbruik.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020