Excite

Draadloos systeem om je auto op te laden

Ah, weer spannend nieuws over elektrische auto's. Want dat is de toekomst. Op benzine is de mensheid toch wel een beetje uitgekeken. Het zal geen decennia meer duren voordat de brandstofmotor vervangen is door de elektrische motor. Of wat op dat moment hip en happening is, natuurlijk.

Wat zeker hip en happening is, is je auto opladen zonder er een stekker in te steken. Is namelijk een hoop gedoe. Mensen die wel eens in de knoop liggen met de oplader van hun mobiele telefoon, weten waar we over praten. Bij een elektrische auto is dat hetzelfde, alleen dan een paar maten groter.

Het Amerikaanse bedrijf Delphi heeft dan ook een systeem ontwikkeld waarbij de auto opgeladen kan worden zonder tussenkomst van stekkers, snoeren of stopcontacten. Ze noemen het WiTricity. Een soort WiFi dus, maar dan met stroom in plaats van data.

Het werkt heel eenvoudig. Je parkeert je auto op een plaat die de accu gaat opladen. Het werkt als een soort magneet met een oplader die onder de auto hangt. Een hoogfrequente magnetische koppeling, zo heet het en dan moet het wel goed zitten.

Inmiddels kan het systeem 3.300 watt overbrengen. Net zoveel als de huidige methodes met de stekker. Maar die ouderwetse techniek zal zeker ook nog blijven bestaan. Niet iedereen heeft constant een WiTricity plaat tot zijn of haar beschikking, namelijk.

Afbeelding: autoweek

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020