Excite

Disney lanceert straaljagers

Een vluchtje in een straaljager is voor de meesten niet weggelegd. Met een ritje in de achtbaan komen we al aardig dicht bij de ervaring. Helemaal als je bedenkt dat de manier waarop de Amerikaanse marine haar straaljagers de lucht in gaat slingeren bedacht is door Disney. Inderdaad, van Mickey Mouse en Disney World.

Hoewel vliegdekschepen de mogelijkheid bieden om een luchthaven als het ware vijandelijk gebied binnen te varen, zijn de afmetingen nog altijd een probleem. Groot als ze zijn, het dek van deze drijvende startbanen is nog altijd te klein om een vliegtuig op eigen kracht de lucht in te krijgen. Er wordt voor het lanceren van vliegtuigen dan ook gebruik gemaakt van stoomkatapulten, die een vliegtuig een leuk zetje mee kunnen geven.

De nieuwe Electromagnetic Aircraft Launch System is in feite een grote electromagneet, die precies hetzelfde doet. Maar dan kleiner en 30% krachtiger. De techniek voor het hoogstandje komt uit de koker van Disney. De achtbaan Rock N’Rolla Coaster maakt gebruik van dezelfde techniek. Toen de attractie in 1999 opende, was de Amerikaanse Marine onder de indruk en klopte dan ook snel aan

De techniek is blijkbaar zo goed ook de NASA er mee aan de slag wil. Met het systeem kunnen ze een ruimtevaartuig binnen een minuut naar Mach 1.5 laten accelereren, waarna een ramjet het overneemt en het vehikel de dampkring uit stuwt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker mashleymorgan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019