Excite

Degelijke damesfietsen

Dat vrouwen anders gebouwd zijn dan mannen, dat is bekend. Dat fietsen voor vrouwen en mannen anders in elkaar zetten, weet iedereen slecht maar deels. Meestal wordt er alleen gesproken over het verschil in fietsframe. Bij vrouwen is het bovenframe van de fiets meestal gebogen en meer naar onder geplaatst. Dat is makkelijker op- en afstappen. Maar wat is er nog meer anders aan de damesfiets?

Omdat vrouwen over het algemeen minder lange armen, een kortere torso en smallere schouders hebben dan mannen, zijn verschillende onderdelen van de damesfiets hierop aangepast. Zo zitten het stuur en het zadel van een damesfiets dichter op elkaar dan bij een herenfiets. De remmen en versnellingshandels zitten ook dichter bij de handvaten.

Verder is het stuur van een damesfiets vaak wat smaller dan bij een herenfiets. Zoals eerder gezegd is een vrouw vaak smaller bij de schouders dan een man. De handvaten van een damesfiets zitten daarbij ook wat hoger. Hierdoor vermindert de druk op de lage ruggenwervel en de rugspieren. Kortom: er zit zeker wat verschil tussen de dames- en de herenfiets.

Tegenwoordig heb je ook fietsen die geschikt zijn voor mannen en vrouwen. Omdat je veel van een fiets kan verstellen en naar eigen smaak kan veranderen (denk aan soort zadel, zadel- en stuurhoogte, grootte van de wielen), hoef je echt niet per se met een typische damesfiets thuis te komen. Nog altijd is de keus aan jou. Voor het kopen van een degelijke damesfiets moet je wel één ding in je achterhoofd houden: je moet er lekker op kunnen fietsen. Maak dus altijd een proefrit!

Afbeelding: Flickr, Frizztext

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020