Excite

De Vliegende Auto, Terrafugia Transition, mag vliegen

Het is natuurlijk de ideale combinatie: een auto die je kan ombouwen tot een vliegtuig. Zo'n transformer bestaat nu. De Terrafugia Transition is een auto die zich makkelijk laat ombouwen tot vliegtuig. Of andersom, natuurlijk. Van de US Federal Aviation Administration heeft het voertuig groen licht gekregen. Het mag niet alleen de weg op, het mag ook legaal het luchtruim in. Goed nieuws voor de makers van de Terrafugia Transition. In de Verenigde Staten is namelijk absoluut een markt voor dit soort vliegende auto's.

Het groene licht had nog wel wat voeten in de aarde. De vliegende auto was namelijk net iets te zwaar om in aanmerking te komen voor de categorie 'lichtgewicht sportvliegtuigje'. Het was echter onmogelijk om de Terrafugia Transition nog lichter te maken, zonder dat het auto-gedeelte zijn functionaliteit verloor. Gelukkig maakte de FAA een uitzondering voor dit bijzondere voertuig. Prettig, want al zeventig mensen hebben 10.000 dollar ingelegd om een vliegende auto te bestellen. De totaalprijs komt rond de 194.000 dollar te liggen. Maar dan heb je ook wel iets om over op te scheppen.

Het grote voordeel van de Transition, is dat je altijd veilig zit. Als het slecht weer is, te slecht om te vliegen, dan zet je het vliegtuig aan de grond en rij je naar huis. Het vliegtuig heeft een startbaan van zo'n 500 meter nodig om in de lucht te komen. Het bereik is zo'n 700 kilometer. Als auto haalt hij gewoon alle gebruikelijke snelheden en is het apparaat niet eens zo heel duur. Ideaal om al die files in Nederland mee te omzeilen, maar hier mag je er voorlopig nog niet in rijden.

Afbeelding: Telegraph.co.uk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020