Excite

De coolste kinderfietsen

Kinderfietsen heb je in alle soorten en maten. Hoe weet je wat de juiste grootte is? Er zijn diverse matentabellen beschikbaar waaraan je goed kunt inschatten hoe groot de wielmaat van een fiets moet zijn. Wielmaten van kinderfietsen worden weergegeven in inches. Een wiel van twintig inch is bijvoorbeeld geschikt van kinderen tussen de vier en acht met kledingmaat 116 tot 122. Google je op ‘wielmaat kinderfiets’, dan vind je gelijk al handige maattabellen.

Voor kinderfietsen gelden vanzelfsprekend ook veiligheidseisen. De meeste hiervan liggen voor de hand, zoals goed voor- en achterlicht en de juiste reflectoren. Daarbij is, net als bij fietsen voor volwassenen, een duidelijk hoorbare bel belangrijk. Laat een kind altijd even proberen hoe de bel werkt. Sommige bellen kunnen vrij stroef gaan en daardoor minder goed bedienbaar zijn door kinderen.

Waar volwassenen graag lichte fietsen hebben (makkelijk te tillen) is het bij kinderfietsen aan te raden om een fiets met geen aluminium maar stalen fietsframe te kiezen. Kinderen vallen vaker en rijden graag wat avontuurlijker dan volwassenen. Een kinderfiets krijgt dus wel wat te verduren en een stalen frame kan meer hebben.

Laat een kind altijd even een proefrit maken op de fiets. Gaat het om een eerste kinderfiets (met zijwieltjes), dan kan dit lastiger zijn als een kind nog nooit gefietst heeft. Zorg er dan voor dat je weer hoe lang je kind is. Bij een goede fiets hoor je met je tenen de grond te kunnen raken als je op het zadel zit. Laat je in de winkel ook goed adviseren of lees online alle beoordelingen van een fiets. Zo doe je zeker geen miskoop!

Afbeelding: Flickr, purplewon2000

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019