Excite

De Cobra is terug!

De AC Cobra is terug! Het leek erop dat de wendbare, retro-gestylede sportwagentjes uit het straatbeeld waren verdwenen na het ter ziele gaan van fabrikant AC. Maar dankzij een doorstart gaat het bedrijf nu de Cobra Mark VI produceren. En die is niet voor de poes.

Het bedrijf AC Cars maakt al sinds 1901 auto’s, maar het ging de laatste jaren niet meer zo goed. Het merk is een aantal keer van eigenaar gewisseld om uiteindelijk onder de vleugeldeuren van het Duitse Gullwing GmbH terecht te komen.

Gullwing heeft fabrieken neergezet in Amerika, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om de nieuwe versie van de Cobra te produceren. De originele Cobra’s werden in de jaren 60 gebouwd, door een samenwerkingsverband tussen AC Cars en het Amerikaanse Shelby.

In de jaren daarna werden er wel Cobra’s in elkaar gesleuteld, maar dan voornamelijk als kitcars. Ze zagen er dan wel uit als echte Cobra’s, maar ze waren gebaseerd op ‘normale’ auto’s.

Met de komst van de Mark VI komt hier dus een eind aan. En de nieuwe Cobra is niet voor de poes, want de cabrio wordt aangedreven door een motor van een Corvette met 437 PK. Dit betekent dat de Cobra in minder dan vier seconden op de honderd zit.

Ook komt er een speciale GTS versie, die hetzelfde kunstje in 3,3 seconden doet. Ook de topsnelheid zal ongetwijfeld een stuk hoger liggen, want de GTS heeft 200 PK meer dan zijn kleine broertje.

Met zo’n €110,000 euro is de Cobra wel redelijk aan de prijs. Maar dan rijd je wel in een historisch icoon dat hard gaat. Heel hard.

Afbeelding: Flickr, gebruiker rafael marquez

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020