Excite

Dagwaarde bepalen: hoe verkoop je als particulier een auto?

Als je een auto rijdt, maar graag een nieuwe auto zou kopen, kan je met je oude auto in principe drie kanten uit. Het is niet altijd gemakkelijk de beste optie te achterhalen. Je kan je auto bij de dealer inwisselen, van de populaire sloopregeling gebruik maken, of de auto particulier verkopen. Als je het handig aanpakt, kan brengt particuliere autoverkoop het meeste op. Maar hoe weet je nu wat de dagwaarde van je auto is?

De eerste stap is het afstruinen van een aantal websites die de dagwaarde voor je berekenen. Een erg goed begin is de gratis dienst zomoto.nl. Rechts zie je 'Gratis waardebepaling'. Daar begin je met je kenteken in te geven, of met een profiel van je huidige wagen. Merk, model, carrosserie, brandstof en bouwjaar zijn de gegevens die je nodig zal hebben. Let wel: auto's jonger dan 1 jaar zijn nog niet in de database opgenomen en niet alle autotypes staan er in.

Nog een handige site van hetzelfde kaliber is AutoDNA, die ook gratis de waarde van je auto inschat. Dubbelchecken doe je met de Autoweek Carbase en met de Telegraaf Autocheck.

Je zou nu een aardig beeld moeten hebben van de waarde van je auto. Vervolgens kijk je op Veilingkijker of toevallig iemand een soortgelijke auto aanbiedt. Veilingkijker zoekt namelijk op grote verkoopsites op internet zoals ebay en marktplaats. Vind je jouw auto en ligt de prijs aanzienlijk anders, ga dan na wiens berekening niet klopt. Dit kan je in veel gevallen bij een garagist doen, maar houd er dan wel rekening mee dat zijn inschatting vaak aan de lage kant is.

Klaar? Als het goed is heb je nu een redelijk precieze indicatie van de huidige waarde van je auto. Overweeg je nu een andere tweedehands auto te kopen, vergeet dan niet onze Zes gouden regels bij aanschaf tweedehands auto te raadplegen. Zoek vervolgens hier de tweedehands auto die bij je past.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Motoyen

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021