Excite

Dagen Daihatsu in Europa geteld

Daihatsu verdwijnt uit Europa. Eind januari 2013 zullen onder meer de 106.000 Nederlandse Daihatsu-bezitters zonder officiële dealer komen te zitten. Hoewel de service- en aftersalesactiviteiten gewoon door worden gezet, betekent dat dat er geen nieuwe Daihatsu’s meer verkocht zullen worden.

De maatregel geldt alleen voor Europa; in landen buiten Europa waar de Daihatsu nu ook gewoon verkocht wordt, wordt de verkoop doorgezet. Het bedrijf wijt de verandering aan de veranderende marktomstandigheden. Eerder was Daihatsu slechts één van de weinige merken die zich bezig hielden met de productie van kleine auto’s, maar tegenwoordig zijn er maar liefst 11 concurrenten. Hierdoor worden er steeds minder Daihatsu’s verkocht en dat heeft de positie van de 85 dealers in Nederland onhoudbaar gemaakt.

Sinds 1978 heeft Daihatsu in Nederland al 200.000 auto’s verkocht, maar de laatste jaren namen de cijfers af. In 2009 werden nog 4618 auto’s verkocht en vorig jaar waren dat er nog maar 2029. Voor heel Europa bleef de teller toen steken op 18.000 exemplaren.

Volgens kenners zou de afgenomen populariteit van het merk vooral te maken hebben met een aantal foute modellen. De Move, de Gran Move en de Charade zouden ervoor hebben gezorgd dat het imago van het merk niet langer aansloot bij jongeren, maar eerder bij bejaarden. Dat imago lijkt Daihatsu nooit meer van zich af hebben te kunnen schudden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker hugo90

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020