Excite

Criminelen klonen steeds meer auto's

Nederlanders die een tweedehands auto willen kopen, moeten zeer op hun hoede zijn voor een nieuwe vorm van criminaliteit. Goed georganiseerde, internationale bendes worden namelijk steeds beter in het klonen van auto's.

De bendes die zich met het klonen van auto's bezighouden gaan bovendien steeds gehaaider en agressiever te werk, zegt deskundige Harry Blaauw van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in het Algemeen Dagblad. LIV is een samenwerkingsverband van politie, verzekeraars en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Volgens Blaauw zijn er in 2010 in totaal 400 gekloonde auto's verkocht, maar in de eerste zes maanden van 2011 staat de teller al op 381. Het LIV baseert deze alarmerende cijfers op gegevens van de politie, de Belastingdienst en meldingen van gedupeerden zelf.

De bendes gaan zeer gehaaid te werk en zoeken bij gestolen voertuigen vrijwel identieke exemplaren. Van deze auto's worden vervolgens de autopapieren, kentekens, sleutels, onderhoudsboekjes en chassisnummers gekopieerd. De gekloonde auto's worden daarna op het internet aangeboden, bijvoorbeeld op een website als Marktplaats. Daarna worden ze in de buitenwereld verhandeld op parkeerplaatsen en contant afgerekend. Zelfs experts kunnen de gekloonde auto's niet van de echte onderscheiden en het voertuig staat ook niet als gestolen geregistreerd. Daarom gaan bij de overschrijving dus ook geen alarmbellen rinkelen.

Pas later wordt het de koper duidelijk dat hij of zij is gedupeerd. Bijvoorbeeld omdat er onverklaarbare boetes op de deurmat ploffen of doordat de eigenaar van het originele voertuig een brief krijgt van de fiscus over het stopzetten van de wegenbelasting. Slachtoffers die aangifte willen doen, worden daarenboven vaak door de bendes bedreigd waardoor veel van de criminaliteit ook nog onder de pet blijft.

Om de bendes de wind uit de zeilen te nemen, gaat de politie vanaf 1 januari 2012 een nieuwe controle op kentekenpapieren uitvoeren bij het overschrijven van een voertuig.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020